Besökte Dalarnas museum, här en vy av Falun från år 1700. Femton år tidigare vandrade min ana, Samuel Sernander, endast tretton år gammal från Särna till Falun för att börja studera.

År 1705 reste en annan ana, Petter Ugla, från Falun till Stockholm för att gå i lära till glasmästare.

Här i Falun, närmare bestämt till Hosjöholmen flyttar Christina Jönsdotter från Karlborn när Hon gifter sig med Bergsmannen Jöns Carlsson år 1715.

Det här ska vara slagghögar från den tiden.

Nummer sex på kartan är Hosjö Holme. närmaste granne, nr två är Höjen. Börjar efter några dagar ana fler trådar till de här trakterna, då till närmsta grannen.

Men sover gott vid skaggrester, för här utvann de koppar från från Falu koppargruva.

Vaknar till en solig morgon och ett skönt morgondopp.

Får tips om en skogsvägmot Karlborn, går den och fixsar på så vis fina blåsor på fötterna. Sista biter går längs trafikerad bilväg, där får jag skuts sista biten aven snäll bilist.

Nästa dag vaknar jag i Svärdsjö, en solig morgon med skönt morgondopp. Idag blir det en tur till min mammas kusin, hon var inte var hemma igår.

Går via kyrkan, hit kom Samuel Sernander så småningom där han fick en prästtjänst.

Sen vidare till mammas kusin, idag går det bättre, de har blivit förvarnade av grannen som jag träffade igår. Så roligt att träffas, det är sånt här som ger guldkant på släktforskningen. En riktigt fin dag.

Efter en natt till i Svärdsjö så blir det Falun igen, vill in på biblioteket. Hittar en bok om prins Daniels anor, kan inte direkt kalla oss nära släkt, men det finns långa trådar. De ger mig information som leder till att jag hittar släkttrådar till Höjen, sånt gillar jag.

Kokar mig sen en välbehövd kopp kaffe, det är ju ändå semester så jag tar fram min bok och läser samtidigt som mina blåsor på fötterna får luftas. En skön stund vid sjön Runn.

Funderar mycket på morfar och hans föräldrar, på museet i Falun finns det bilder på kolare från år 1900, det är samma tid som morfars pappa var kolare i Ockelbo skogar. Det är verkligen spännande att följa hans släkttrådar.

Mycket att smälta, sover gott i en vindskydd vid en pulkabacke vid Lugnets skogar, sen till släkten i Avesta där första bilden kommer från. Reser sen nöjd hem till Tidaholm igen.